Tăierea trandafirilor - mic îndrumar pentru începători
Precizez de la bun început că acest articol se adresează începătorilor şi celor care au în grădină sau chiar în faţa blocului, un trandafir-doi. Pentru informaţii detaliate, consultaţi capitolul Tăierile ce se aplică trandafirilor (p. 89) din lucrarea
Trandafirul – de la mit la mileniul trei, autor Ştefan Wagner.
Materiale necesare
-foarfecă bine ascuţită, care permite o tăiere curată, fără urme de zdrobire a ramurilor;
-mănuşi din piele care să ne protejeze de ghimpi;
-fierăstrău subţire şi ascuţit, pentru înlăturarea ramurilor lemnoase.
Înlăturarea drajonilor de portaltoi
Drajonii sînt ramuri ale portaltoiului care apar la baza trandafirilor altoiţi. Înlăturarea lor se face ori de cîte ori este necesar, pe toată durata de vegetaţie. Drajonii se pot deosebi uşor de altoi prin aspectul lor diferit şi prin faptul că ies din portaltoi sau din rădăcini. Înlăturarea se va face conform figurii următoare:
Îndepărtarea drajonilor este necesară deoarece aceştia consumă în mod inutil resursele trandafirului, putînd duce la sufocarea acestuia.
Tăierile de toamnă
Toamna nu se aplică tăieri deoarece există riscul ca planta să fie afectată de ger, pornind din locul tăierii. În anumite situaţii şi la anumite clase de trandafiri se fac aşanumitele tăieri de uşurare a tufei, dar recomand începătorilor să nu le folosească decît după o documentare suplimentară.
Tăierile de primăvară
Cînd?
Cel mai bun indicator al momentului în care este bine să efectuăm tăierile este cel în care observăm că a înflorit Forsythia.
Cum?
Paşii 1-3 se vor aplica tuturor trandafirilor, indiferent de clasa din care fac parte.
Pasul 1 tăiem toate porţiunile uscate şi afectate de ger, tăind pînă la zona sănătoasă.
Pasul 2 înlăturăm de la bază ramurile subţiri şi ramificate, ca cele din figura următoare:
Pasul 3 înlăturăm de la bază ramurile care se încrucişează:
De asemenea, înlăturăm de la bază şi ramurile care ocupă sau traversează centrul tufei, pentru a permite creşterea aerisită.
Pasul 4 înlăturăm de la bază ramurile bătrîne, cu coajă cenuşie-negricioasă şi cu aspect lemnos. Această operaţie se efectuează cu fierăstrăul şi are ca scop autoîntinerirea tufei. În funcţie de clasa din care fac parte trandafirii, această operaţie se face astfel:
-clasele teahibrid, floribunda şi polianta – se înlătură ramurile de 3 ani sau mai vechi;
-clasa trandafirilor clasici, de parc şi acoperitori – se înlătură ramurile mai vechi de 5 ani.
Pasul 5 – tăierea propriuzisă.
Tăierea corectă a ramurilor se face conform figurii alăturate:
Întotdeauna tăierea se va face deasupra unui mugur orientat spre exteriorul tufei.
În funcţie de clasa din care fac parte trandafirii, tăierea se va face astfel:
-clasele floribunda şi polianta – se vor lăsa 7-8 ramuri. Pe fiecare ramură se lasă între 6 şi 10 muguri;
-clasa teahibrid – se lasă 4-6 ramuri. Pe fiecare ramură se lasă 6-8 muguri;
-clasa de parc – nu se taie. Tăierile de la paşii 1-4 sînt suficiente;
-clasele englezeşti, miniatur şi acoperitori – se taie la circa jumătate din înălţimea tufelor;
-clasa urcători, cu mai multe valuri de înflorire – se scurtează ramurile laterale (cele care pornesc din ramura principală) la 5-6 muguri;
-trandafirii pe trunchi se vor tăia conform figurii următoare:
După ce exersaţi anul acesta şi deprindeţi tăierile conform descrierii prezente, vă recomand călduros să le aprofundaţi şi în sezonul următor de tăieri să rafinaţi această operaţie cu informaţiile suplimentare din cartea susmenţionată.