Regina florilor

 

 

Trandafirul a strabatut epoci stravechi pana a ajuns in mainile omului modern. Au fost descoperite amprente de petale de trandafiri pe roci din muntii statului Colorado, datand din paleolitic. Ca motiv artistic, apare prin anii 3000 i.Ch. in documente asiatice. Si Homer omagiaza aceasta floare in scrierile „Parfumul trandafirilor” si „Aurora cu degete de trandafir”. Europenii au cunoscut mai intai aroma seducatoare a trandafirului importand parfumul din Asia. Incetul cu incetul, e cultivat in Grecia si in Imperiul roman, fiind considerat o floare de lux.

Inaintea unui banchet, invitatii erau unsi cu ulei de trandafir pe tot corpul. Organizatorii decorau tavanul din sala de mese cu trandafiri si ii presarau din abundenta pe jos si pe mese. In paharele cu vin pluteau petalele acestei flori adulate. Cel mai extravagant dintre banchete organizat sub semnul trandafirilor a fost oferit de imparatul roman, Nero, in palatul sau aurit din Palatin. Baile luxoase erau pline cu apa de trandafiri, care se regaseau prinsi pe tavan, pe pereti. Vinurile si deserturile erau parfumate cu aceeasi licoare obtinuta prin macerarea petalelor in apa. O noapte florala care azi ar fi costat 150.000-200.000 de dolari!

Si Cleopatra era sedusa de aceasta floare. In timpul intalnirii istorice cu viitorul ei iubit, Antoniu, a asternut in calea sa, in palat, un covor de trandafiri inalt de 30 de centimetri! Trandafiri pe care ii folosea si pentru a-si sublinia frumusetea. Mai tarziu, farmacistii au introdus-o in mojare si au asociat-o, uneori, cu diverse ingrediente in scopuri terapeutice.

Prin secolul XVII, petalele uscate erau pulverizate si introduse in solventi sau erau folosite sub forma de pudra in tratarea unor boli dermatologice, a durerilor de ochi, sau in caz de sangerare. S-a constatat ca infuzia de trandafir in vin calmeaza durerile de cap, de dinti si gingii, de urechi, gat sau cele abdominale si uterine.

In Evul Mediu parfumurile se obtineau prin macerarea petalelor in apa. In timpul unei astfel de proceduri temperatura apei s-a ridicat, probabil din cauza unei expuneri accidentale la soare. Si, surprinzator, caldura a precipitat grasimile la suprafata. A fost actul de nastere al esentei de trandafir, care dadea un parfum mult mai puternic si mai durabil decat apa de trandafir.

Dupa descoperirea alcoolului, in secolul XII, in urma distilarii vinului, s-au putut extrage esente care au intrat in cea mai mare parte a parfumurilor. Azi se fabrica amestecand 100-700 de esente diferite.