Cum se îngrijesc trandafirii de ghiveci

Trandafirii plantaţi în ghiveci sau jardinieră, ca şi cei puşi în grădină, iubesc la fel de mult lumina şi suportă fără probleme câteva ore bune de soare direct în prima parte a zilei. În spaţiile protejate, îşi vor alungi crengile către zonele mai bine luminate şi există riscul să-şi piardă florile şi o parte din boboci din cauza luminii deficitare. Iată ce recomandări au specialiştii pentru ca trandafirii din ghivece să ne încânte cu aspectul şi florile: l Toţi iubitorii de trandafiri ştiu că temperatura este un factor important pentru buna dezvoltare a acestor flori şi în mod special pentru un trandafir plantat în ghiveci. Specialiştii atrag atenţia că, în mod evident, condiţiile de mediu în spaţii protejate sunt diferite de cele de grădină, aşa că trebuie păstrat echilibrul fragil între factorii de mediu l Deteriorarea de care unii se plâng se datorează în principal schimbării de temperatură, umiditate relativă şi de intensitate a luminii l Având un spaţiu mic de desfăşurare, planta are nevoie de un sol de foarte bună calitate, cu drenaj eficient, dar care să rămână suficient timp reavăn. 
l Ghivecele pot fi din ceramică sau din material plastic, dar e bine să le alegeţi în funcţie de condiţiile de mediu pe care le aveţi în spaţiul de găzduire al trandafirului. Un ghiveci din plastic este uşor şi din cauză că apa nu se pierde prin pereţii lui, dar nu protejează deloc planta în cazul unor variaţii mari sau bruşte de temperatură. Ghivecele ceramice sunt mai grele şi predispuse la spargere, apa se pierde uşor prin pereţi şi din această cauză pământul se usucă mai des şi mai intens. Acesta poate proteja însă planta de frig pe o perioadă scurtă l Cât priveşte udarea, aceasta trebuie să se facă cu grijă, aşa încât pământul să fie mereu reavăn. Nu lăsaţi apa scursă în tăviţă mai mult de una-două ore, pentru că va duce la putrezirea rădăcinilor şi la apariţia unor mucegaiuri. 

Trandafirii pitici sunt versiuni la scara redusa a celor obisnuiti si pot fi cultivati cu usurinta in interior. Cum sa cresti trandafiri pitici in ghiveci .



Originea trandafirilor pitici este specia de trandafir chinezesc Rosa chinensis minima, dar hibrizii ofera intreaga paleta de culori si forme pe care o admira gradinarii la trandafirii obisnuiti.

Trandafirii pitici au dimensiuni variabile, de la 13 cm pana la plante de 1 m inaltime, iar florile lor nu sunt in general parfumate.

Deoarece isi dezvolta radacinile sensibile aproape de suprafata pamantului, nu se recomanda plantarea in acelasi ghiveci a altor specii de plante.


Ingrijirea trandafirilor pitici in ghiveci


Trandafirii pitici pot fi pretentiosi cu conditiile necesare pentru a inflori si a creste in parametri optimi. Prefera solul neutru (pH 7) si au nevoie de multa lumina si de umiditate ridicata.


Locul ideal pentru un trandafir pitic in ghiveci este pervazul unei ferestre orientate catre Vest sau Sud. Daca nu beneficiaza de cel putin cateva ore pe zi de lumina directa a soarelui, trandafirul pitic va suferi. Atunci cand lumina este insuficienta, tulpina si ramurile cresc lasand un spatiu tot mai mare intre frunze.

Umiditatea este importanta mai ales iarna. Se recomanda prezenta unui vas cu apa langa planta pentru a asigura umiditatea aerului. O alta solutie este asezarea ghiveciului pe un strat de pietricele cufundate aproape complet in apa. Este important ca ghiveciul sa nu atinga insa direct apa.

Uda generos trandafirii pitici si repeta procesul inainte ca pamantul sa se usuce complet. Temperatura de interior ideala pentru trandafirii pitici variaza intre 16 si 24 C. Se recomanda folosirea bilunara a unui ingrasamant bogat in potasiu si fosfor pentru a obtine plante sanatoase si flori frumoase.

Elimina florile imediat dupa ce incep sa se usuce, taind coada cu o foarfeca ascutita la un unghi de 45 de grade. Taierea se face doar la plantele mature, toamna. Elimina crengile uscate sau pe cele care se ating. Punctul optim de taiere este la 0,6 cm deasupra coditei unei frunze.